T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / AKYURT - Akyurt Halk Eğitimi Merkezi

AÇIK ÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ'NDEKİ DÜZENLEMELER

"Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Kurumları Yönetmeliği", 22 Ekim 2024 Tarihli ve 32700 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.''

22-10-2024







Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin uygulamaya konulması, teknolojide yaşanan gelişmeler, eğitim-öğretim alanında oluşan talep ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak hazırlanan 'Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Kurumları Yönetmeliği' Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

       Açık öğretim okullarımızın; kuruluş, eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişi ile ilgili usul ve esaslarını kapsayan Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemeler: 

1. Açık öğretim okullarının yönetmelikleri güncellenip birleştirilerek Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Ortaokulu, Mesleki Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim İmam Hatip Lisesini kapsayacak şekilde tek bir yönetmelik hazırlandı.

2. Açık Öğretim Ortaokulu ve Açık Öğretim Liselerinde tüm dersler için 45 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılmaktayken yeni düzenleme ile Açık Öğretim Ortaokulunda, Türkçe dersinden 70, diğer derslerden 50, Açık Öğretim Liselerinde ise tüm derslerden 50 ve üzeri puan alanlar o dersten başarılı sayılacak.

3. Bakanlığımızın elektronik ortamlarında verileri bulunan ve bu verileri "Açık Öğretim Okulları Bilgi Yönetim Sistemi"ne aktarılabilen öğrencilerden belge istenmemesi yönünde düzenleme yapıldı.

4. Açık Öğretim Liselerinde e-Devlet uygulaması üzerinden yeni kayıt işlemlerinin yapılabilmesine imkân sağlandı.

5. Açık Öğretim Ortaokulunda kayıtlı, mecburi ilköğretim çağı içinde olan öğrencilerin örgün temel eğitim kurumlarına geçişlerine imkân tanıyan düzenleme yapıldı.

6. Yeni kayıt ve kayıt yenileme işlemlerinde 'Bakanlıkça ücret muafiyet hakkı verilenlerden ücret alınmaz.' hükmü yönetmeliğe eklendi.

7. Yeni kayıt olan öğrencilerden mezuniyet şartlarını taşımakta olanlara, sınavlara girmeden kayıt oldukları dönem sonunda mezun olabilme imkânı sağlandı.

8. Mesleki Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi öğrencileri; genel hayatı olumsuz etkileyen salgın hastalık, doğal afet gibi durumlarda, kayıtlı olduğu alan/dalda yüz yüze eğitim olması durumunda kontenjana bakılmaksızın nakil ve geçiş yapabilecekler.

9. Mesleki ve Açık Öğretim Lisesinden mezun olan öğrencilerin 'teknisyenlik' ünvanı almaları sağlandı.

10. Öğrencilik durumları 'donuk ve silik' kavramları ile ifade edilmekte iken 'kayıt yenilemeyen ve beklemeli öğrenci' olarak düzenlenerek anlam karışıklığı giderildi.

11. Açık öğretim kurumlarının iş ve işlemlerini yürüten açık öğretim bürolarının adı açık öğretim birimleri olarak değiştirildi.

12. Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesinde yüz yüze eğitim alan 18 yaş üstü öğrenciler için disiplin hükümleri getirildi.18 yaş altındaki öğrencilerin disiplin ile ilgili iş ve işlemlerinde Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği esas alınacaktır.

13. Açık öğretim kurumları sınavlarının e-Sınav, basılı evrak veya diğer sınav yöntemleriyle yapılabilmesine yönelik düzenleme yapıldı.

14. Açık öğretim kurumları yönetici, öğretmen ve diğer personelin görev, yetki ve sorumlulukları yeniden düzenlendi.

15. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 41. Maddesinde Açık Öğretim Liseleri ile örgün ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişlerle ilgili yapılan değişiklikler dikkate alınarak düzenleme yapıldı.

16. Yüz yüze eğitim uygulama esasları, telafi programı ve yoğunlaştırılmış eğitim alt başlıkları yönetmeliğe eklenerek uygulamaların nasıl yürütüleceği açık bir şekilde belirtildi. 

17. Bir yıldan fazla süreli kamu göreviyle yurt dışında görevlendirilen kişiler çocuklarını açık öğretim ortaokuluna kayıt yaptırabilmekteyken velisi ile birlikte yurt dışında ikamet ettiğini veya velisinin yurt dışında görevlendirildiğini belgelendirenlere de kayıt hakkı tanındı.

Yukarıda belirtilen düzenlemelerle; açık öğretim kurumları ile ilgili olarak çeşitli mevzuat, makam oluru ve Bakanlık görüş yazılarında yer alan hususlar,  yönetmeliğe eklenerek, mevzuatta ve uygulamada birlikteliğin sağlanması, iş ve işlemlerde farklı uygulamalara bağlı olarak yaşanan aksaklıkların giderilmesi, evrakta sahteciliğin önlenmesi, kırtasiyeciliğin azaltılması, hizmetlerin etkin, verimli, hızlı ve daha nitelikli bir şekilde sunulması amaçlandı.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.10.2024 - Güncelleme: 22.10.2024 17:04 - Görüntülenme: 49
Kaynak: https://hbogm.meb.gov.tr/www/acikogretimkurumlariyonetmeligindekiduzenlemeler/icerik/1803
  Beğen | 0  kişi beğendi